Buketi se jedan od drugog razlikuju oblikom, cvijećem od kojeg su sačinjeni, veličinom, teksturom, bojom i slično.
Bookmark & Pošalji prijatelju
 

Kakav vam buket najbolje pristaje, osim o vašim željama i preferencama, ovisi o još nekim čimbenicima. Primjerice, oblik buketa treba biti u skladu s krojem haljine. Veličina buketa ovisi o visini i stasu mladenke; izbor boja o boji kose, tenu i boji vjenčanice, a tekstura o materijalu od kojeg je vjenčanica sašivena.

Tako će, na primjer, mladenki svjetlije kose i tena pristajati nježne pastelne boje, a tamnokosoj zasićene i jake boje i tonovi. Teži materijali i oni bogato ukrašeni zahtijevat će veće cvjetove pravilnijih i jasnijih formi, dok će uz lakše materijale bolje ići nježniji cvjetovi nepravilnijih oblika.

 

Najčešći tipovi buketa i uz koje haljine pristaju.

Okrugao, kupolasti buket – klasičan okrugao buket obično se sastoji od krupnijeg cvijeća s prirodnim stapkama složenima u obliku spirale, no može ga se kombinirati i sa sitnijim cvjetnim vrstama.
Okrugao buket pristaje mladenkama koje se odluče za odijelo, kostim ili vjenčanicu kroja Empire.

Bidermajer – ovo je varijacija okruglog buketa. Glavna razlika jest u tome što se bidermajer sastoji od cvijeća složenog u koncentrične krugove pri čemu se svaki krug sastoji od jedne vrste cvijeća. Ovaj tip buketa pristaje uz formalna vjenčanja.
Slobodni buket (stručak) – i ovdje se cvijeće spiralizira, ali za razliku od prva dva tipa buketa, za njegovu se izradu odabire cvijeće različitih struktura i tekstura koje djeluje kao da je netom ubrano iz vrta. Zbog svog prirodnog izgleda ovaj buket pristaje uz neformalna vjenčanja i mladenke koje su se odlučile za jednostavne i lepršave haljine od laganijih materijala.
Buket u obliku suze - ovo je najformalniji i najtradicionalniji tip svadbenog buketa. Cvijeće je u njemu zbijeno što rezultira čistim i jasnim linijama i površinama. Pristaje uz gotovo sve tipove klasičnih haljina: A-kroj, kroj Princesse, Empire i tuba.
Buket u obliku slapa – nešto je duži, prozračniji i neformalniji od padajućeg buketa. Sjajno ide uz haljine A-kroja i Princesse.
Glamelija je također oblik klasičnog vjenčanog buketa. Čar glamelije jest u tome što stvara dojam da pred sobom imamo velik cvijet dok se zapravo radi o velikom broju ožičenih latica gusto nanizanih u koncentrične krugove. Nekoć se izrađivala od latica gladiole prema predlošku kamelije, otuda joj i naziv, dok je danas  najčešće sačinjavaju latice ruže ili ljiljana.
Ovaj tip buketa odličan je izbor za niže mladenke sitnije građe koje se odluče za vjenčanicu kroja Empire.

Alternativna rješenja za odvažnije mladenke:
cvjetna kugla – pristaje uz kroj Empire, tuba te uz kostime
cvjetna torbica – odličan je izbor uz odijela
vjenčić – zgodno stoji uz vjenčanice A-kroja i Princesse
žezlo – za mladenke koje će vjenčanicu zamijeniti odijelom ili kostimom
 

Zahvaljujemo na tekstu i stručnoj pomoći Suzani Keleković i Dinu Hajošu iz cvjećarnice Cvijetak mali.

 
 
Smatrate li ovaj tekst korisnim?
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  VEZANI ČLANCI
 
 
 
 
 
 
 
 
 
developed by Pogledi d.o.o.